Voornemens in het nieuwe jaar een must of een zonde? (deel 1)

“Als je je op resultaten focust, zal je nooit veranderen. Als je je richt op verandering, krijg je resultaten. “~ Jack Dixon

Door de vele gesprekken die ik in de jaren heen heb gevoerd met mensen merkte ik dat veel mensen vast lopen in hun eigen vicieuze cirkel. Er uit komen is zo lastig want die cirkel is toch ook wel comfortabel. De cirkel doorbreken betekend veranderingen en dat vinden de meeste van ons toch heel eng want wat moet ik dan doen je stapt uit je eigen comfortzone.

Dit is een van de redenen waarom ik dit jaar ben begonnen te bloggen om mensen bewust te maken van hun eigen vicieuze cirkel en dat je zelf kan bepalen hoe wat en wanneer je er uit stapt. Jij hebt de sleutel, sterker nog JIJ bent de sleutel.

Wat wij bloggers doen zo rond het einde van het jaar is het delen van onze eigen ervaringen om ons leven te verbeteren omdat we het nieuwe jaar inrollen. Je geeft als blogger suggesties om te veranderen, ondanks dat je weet dat de meeste mensen binnen een paar weken hun voornemens opgeven.

 

Ik geloof niet dat nieuwjaarsdag anders is dan elke andere dag . Ik geloof niet dat een specifiek punt in het tijdsysteem dat we hebben gemaakt vereist dat we een waslijst maken van dingen die we moeten veranderen of verbeteren.

Oud en Nieuw is eigenlijk gewoon een andere dag, en de volgende dag is er ook één.

Ik wil niet het enthousiasme van het nieuwe jaar minimaliseren, of een van de dagen die we hebben uitgekozen om te vieren vanwege religieuze of reden. Ik hou net zoveel van een grote gebeurtenis als elk ander persoon.

Wat ik wil zeggen, is dat de voornemens van het nieuwe jaar vaak om een ​​reden falen en het is maar een beetje gerelateerd aan intentie of discipline.

Voornemens mislukken omdat ze niet uit echte doorbraken komen. Het zijn kalendergerelateerde verplichtingen. Ze pakken vaak de symptomen aan, niet de oorzaak van ons ongelukkig zijn.

Sommige voornemens zijn nodig voor onze fysieke en emotionele gezondheid en welzijn. Stoppen met roken, afvallen, beter omgaan met stress, dit zijn allemaal gezonde dingen.

Maar als je niet aanpakt wat  jouw daadwerkelijk behoefte is dan bereik je er uiteindelijk niets mee. Bijvoorbeeld een dubbele cheeseburgers bestellen en dan je zorgen maken over waarom je dit hebt besteld. Dat is waanzin! Zal het dan echt helpen om op één specifieke dag te beloven alles op te geven? Denk je echt dat het je helpt doen alsof je in orde bent?

Het is bijna alsof wij mensen onszelf op het verkeerde been zetten om te voorkomen dat we de rommel aanpakken. Diep in de spiegel kijken en je pijnpunten zien dat willen we niet want je ziet dat als zwak.

Waarom we echt ongelukkig zijn

Ik kan niet zeggen dat dit waar is voor iedereen, maar mijn ervaring heeft me laten zien dat het ongelukkig zijn en de behoefte aan kopieergedrag van verschillende kanten komt:

  • Je woont in het verleden of je houdt jezelf bezig met de toekomst.
  • Je vergelijkt jezelf met iedereen en hun prestaties, het respect en de aandacht die ze verzamelen, en hun schijnbaar perfecte leven.
  • Je voelt je ontevreden over hoe je je tijd doorbreng en de impact die je op de wereld maak.
  • Je hebt de hoop verloren in je eigen potenties.
  • Je verwacht zoveel,vertrouwt niemand meer en vaak vind je het slechtste in mensen.
  • Je verandert jezelf in een slachtoffer of een martelaar en beschuldigt iedereen.
  • Je draait naar negatief denken ziet alles als een teken van onheil en hopeloosheid
  • Je gaat ervan uit dat er een moment zou zijn waarop geen van bovenstaande meer zou gebeuren.

Dat laatste is volgens mij de ergste oorzaak van ongelukkig zijn. Al die andere dingen die ik noemde zijn menselijk, of we ze nu, altijd ervaren of af en toe. Je wilt gewoon nog in het verleden hangen want dan heb je een excuus om niet verder te hoeven te gaan of je leeft zover in de toekomst want dan hoef je niet na te denken over je situatie NU. Ik ben zelf ook hier geweest en heb al deze punten zelf ook ervaren. Blijven hangen in het verleden dat deed ik ook want dan kon ik vertellen hoe zwaar ik het wel niet had.

Of wat denk je van het punt dat je jezelf vergelijkt met iedereen, ik verwachtte aandacht, respect, liefde etc. Als ik nu eens de vloer dweil voor mijn moeder dat zal ze straks wel eens vertellen wat een geweldige dochter ik wel niet ben. Dit soort verwachtingen creëren maakte het mij heel moeilijk in mijn leven constant de teleurstelling voelen, het verdriet voelen dat je er niet toe doet.

Negatief denken is nooit mijn ding geweest, dit is iets wat ik van mijn vader van jongs af aan heb geleerd. Het maakt niet uit hoe donker je zit er zal altijd ergens een lichtpuntje zijn zoek deze was zijn boodschap. Hij vertelde mij dochter lief (ja zo noemde hij mij echt) onthoudt één ding in je leven je moet niets maar dan ook helemaal niets in dit leven het enige wat je moet is doodgaan en belasting betalen. Ja hij zat altijd vol met humor.

Bovenstaande punten zullen je van tijd tot tijd doen en het zal je weerpijn doen. In de nasleep zul je al die verschillende dingen willen doen die je elk jaar beloofd op te geven.Dit heeft ook vaak met ons eigen ego te maken. Ik wil dat er van mij word gehouden, ik wil respect hebben, ik wil aandacht hebben, ik wil, ik wil, ik wil….. Je kunt deze dingen niet eisen en zeker ook niet verwachten als je de ik nu omdraait in geven in plaats van krijgen. Als het dan om liefde draait waarom geef je dan niet als je liefde wilt geven wie gaat je kunnen stoppen te geven, als je respect geeft wie gaat je stoppen het respect te geven. Pas op want in het geven draait het om geven dus je geeft niet als je iets terug verwacht.

Je wilt je gevoelens weg eten, drinken of roken of je wilt je knagende gevoel van ontoereikendheid wegwerken. Dat heb ik ook genoeg gedaan om de leegte in mezelf op te vullen zakken met chips die er in een week door heen ging. Of koekjes, chocola etc noem maar op. Als je dan zoveel hebt gegeten voelde ik mij weer zwak, ik viel weer terug in mijn vicieuze cirkel. Vreselijk vond ik dat. Constant beoordeelde ik mijn leven of ik wel echt genoot van het leven maar juist dat deed afbreuk aan het plezier van het leven.

Dus misschien heeft de beste voornemens niets te maken met het opgeven van al die niet-zo-gezonde dingen. Alles wat te maken heeft met het creëren van een nieuwe mindset die het minder verleidelijk maakt om je tot je slechte gewoontes te wenden. Deze mindset heb ik gelukkig weten te creëren. Hoe je dit doet lees je in mijn volgende blog vrijdag 29 december dan ben je er toch weer?

 

Liefs Dewie

 

2 reacties op “Voornemens in het nieuwe jaar een must of een zonde? (deel 1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *