Vier stappen om de feestdagen op een spirituele manier te beleven

Tijdens de feestdagen Kerstmis, Chanoeka en Divali staat het licht centraal. Toch zijn er mensen die zich tijdens deze religieuze dagen geestelijk in het duisternis bevinden.Het is moeilijk om het licht in jezelf te hervinden wanneer de zinvolle of spirituele betekenissen van deze heilige dagen zijn vergeten omdat sinds de laatste jaren alles in het teken staat van het geven en ontvangen van geschenken. In feite wordt het openen van geschenken beschouwd als een lege daad wanneer het geven en ontvangen niet gepaard gaat met een algemene betekenisvolle en spirituele sfeer en houding.

Of je nu Christen, Joods, Hindoe of Moslim bent, rond de feestdagen gaan er veel verhalen rond over wonderen. De interesse in het Goddelijke word door middel van kennisdeling vergroot. Mensen die Kerstmis, Divali en Chanoeka beleven vinden dat deze feestdagen minder zijn geworden als het gaat over religie en spiritualiteit. Het gaat veel over het commerciële aspect. Voor joden die elke keer worden geconfronteerd met kerstversieringen, muziek, cadeautjes, feesten en berichten, is Chanoeka, een feestdag die van oudsher geen tijd was voor het geven van geschenken, veranderd in een wedstrijd met Kerstmis. Chanoeka is in feite een herinnering aan een strijd voor religieuze vrijheid en het wonder van een olielamp die acht dagen lang op één dag olie heeft gebrand.

Zo staat Divali voor de overwinning van het goede op het kwade. Divali wordt al veel eeuwen gevierd. Het gaat hier om de overwinning van het goede op het kwade. Het aansteken van lichtjes staat tijdens deze feestdagen centraal. Echter in India draait het nu ook veel om cadeaus geven, het prachtige vuurwerk, lekker eten en versieringen.

Kerstmis staat voor de geboorte van Jezus Christus, wat betekent dat het goede zal overwinnen van het kwade. Het is vooral belangrijk om te weten dat de Jezus liefde kwam brengen. Voor veel christenen gaat Kerstmis nu vooral meer over de huisdecoratie, de kerstman, cadeaus en winkelen dan over de wonderbaarlijke geboorte van Jezus.

Net zoals de Maccabi’s terugvechten tegen de Syriërs verlangen om hen te assimileren in hun religie en manier van leven moeten de Joden en christenen, hindoes, moslims die meer willen halen uit hun religieuze feesten dan alleen alle cadeautjes, eten drinken versieringen etc. vechten om manieren te vinden om betekenis en spiritualiteit terug te brengen in deze religieuze feestdagen. Wanneer we feestdagen of ook wel rituelen hebben, zoals het aansteken van de Chanukah-kaarsen, het aansteken van een Diya of het opzetten van onze kerstboom zonder betekenis of spirituele context, kunnen we stappen ondernemen om onze lege handelingen te transformeren in zinvolle en spirituele rituelen en tradities. Het is mogelijk om de Diya’s, Chanukah-kaarsen of het geven van kerstgeschenken vol met betekenis in te druppelen en deze rituelen tot een spirituele oefening voor onszelf en voor het hele gezin eigen te maken.

Om deze winter de feestdagen betekenisvol te maken, kan je de volgende vier stappen volgen:

1. Onderzoek of beoordeel waarom dit feest wordt gevierd en ga op zoek naar de inhoudelijke betekenis van de feestdag.

Als je je feestdag zinvol wilt maken, vind dan een aspect van de feestdag dat voor jouw van persoonlijke betekenis is, of een religieuze symboliek of geschiedenis die resoneert met jou. Voor Joden zou dit het gevecht van de Maccabee voor vrijheid kunnen zijn. Voor Christen kan het de geboorte van Christus zijn.Voor de Hindoe kan dit te terugkeer van de heer Ram zijn. Voor de Moslim kan dit de geboorte van de profeet Mohammed zijn.

2. Kies een gebed of ritueel dat wordt gebruikt bij het feest, zoals het aansteken van de Chanukah-kaarsen of het aansteken van de ster bovenop uw kerstboom, het aansteken van de Diya.

Leer precies hoe het ritueel uit te voeren of het gebed op te zeggen. Stel zelf een ritueel op als er geen vast ritueel bestaat.

3. Voer het ritueel uit of zeg het gebed terwijl je de betekenis in gedachten houdt.

Als je dit doet, worden je intenties en gedachtes op een wonderbaarlijke wijze zinvol.Je zult meer vanuit je hart en minder vanuit ratio ondernemen. De ego verdwijnt waardoor alleen de liefde resteert.

Om een extra spirituele feestdag te creëren kan je de volgende stappen nemen:

4. Maak een heilige ruimte.

Gebruik deze ruimte om je Chanoeka op te zetten, je kerstboom of kribbe te plaatsen, een tempel te maken voor de hindoe feestdagen of een gebedsruimte met de Koran er in. Deze stap kan zo simpel zijn als het plaatsen van een speciaal tafelkleed op de tafel waar je je kaarsen of decoraties plaatst, wierook brandt in de kamer waar je je geschenken gaat geven of de chanukia verlicht, of een gebed uitspreekt dat de Goddelijke Aanwezigheid oproept om mee te doen in het geven en nuttigen van maaltijden. Weet dat het niet uitmaakt in welke vorm je de HEER aanspreekt (God, Jezus, Allah, Krishna etc) maar voel en ervaar dat hij voor LIEFDE staat!!

 Alle lezers wensen wij betekenisvolle en verlichtende feestdagen toe. Dat de verschillende religieuze stromingen meer nader  tot elkaar zullen komen vanaf 2018.

Tot slot hopen wij dat een ieder op zijn eigen manier, ongeacht welke religieuze stroming dan ook, meer vrede en liefde zal ervaren en dichter bij zichzelf zal komen te staan.

Love all, Serve all.

Dewie en Shan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *