Holi is een wereldfeest!

Holi is een wereldfeest voor wereldburgers, waar niet wordt gekeken naar land, ras, kleur, geloof, afkomst, geaardheid, etc. Het is een feest waarop het kwaad wordt verbrandt en daarvoor terug komt het nieuwe het goede!

Miljoenen mensen over de hele wereld verwelkomen het begin van de prachtige tijd van Holi, ook wel het Festival of Colors genoemd.

Holi is een belangrijk festival voor veel mensen over de hele wereld, vooral in Zuidoost-Azië (India), maar ook in Suriname, Trinidad, Filipijnen en nu ook in Europa. Voor velen luidt de viering het nieuwe jaar in, evenals geeft het de mensen de gelegenheid om zichzelf te uiten, relaties te hernieuwen en oude wrok te laten rusten.

 

Wanneer wordt Holi gevierd?

Holi wordt over het algemeen gevierd de dag van de volle maan in maart van elk jaar. Dit jaar vindt het Holi-festival plaats op 2 maart 2018; het festival vindt echter een dag eerder plaats. In andere delen van de wereld wordt Holi gevierd op verschillende dagen gedurende de lente maanden, zelfs eind april voor het Holi Hai Festival in New York City.

Wat is de geschiedenis van Holi?

Het Holifestival werd oorspronkelijk geïdentificeerd als een viering van landbouw, vruchtbaar land en vruchtbare voorjaarsoogsten. De religieuze oorsprong begint met het verhaal van Holika dahan, wat de overwinning van goed op kwaad betekent. Andere oorsprongsverhalen van Holi verwijzen naar Krishna, die de koning van de oude stad Dwarka werd genoemd. Hij speelde leuke spelletjes door water en kleuren te gooien en de culturele traditie verspreidde zich door de jaren heen. Ongeacht hoe het allemaal begon of waar je het verhaal hoorde, de gelegenheid is er een die rijp is voor cultuur en traditie!

Hoe wordt Holi gevierd?

Holika Dahan vindt plaats aan de vooravond van Holi, wanneer het volle maan is op de laatste dag van de maand Phagun (vedische kalender) welke valt in februari-maart. Deze dag wordt ook wel ‘Chhoti Holi’ genoemd en herinnert ons eraan dat de koude dagen van de winter voorbij zijn en het prachtige seizoen van de lente, waarin alles opbloeit en iedereen vol vreugde is, is begonnen.  Op deze dag verbrandt men de tevoren geplante Holika, welke het kwade symboliseert. Laatste dag van het Hindoejaar bij de Purnimanta-rekening. De avond begint met het grote vuur, waar groepen mensen zullen zingen en dansen op de drums, of dholaks. 

Holi-vieringen duren drie volledige dagen en zijn verwonderlijk vol van kleur! Zowel mannen als vrouwen en kinderen dragen poeders en vloeibare kleuren over hun familie en vrienden. Maak je geen zorgen; het Holi-poeder is volkomen veilig. Het is gemaakt van niet-toxische en allergievrije ingrediënten, dus het is niet schadelijk voor u of het milieu.

De meest populaire kleuren zijn de helderste, terwijl de kleuren van zwart en wit meestal niet verschijnen. Elke kleur betekent iets anders, en dat maakt Holi zo leuk!

Kleurrijk en heerlijk

Na het plezier en de opwinding, is het tijd om wat van de heerlijke delicatessen van de gelegenheid te eten en te drinken. Een van deze lekkernijen is Bara gemaakt van linzen. Als je dorst hebt, probeer dan dawat te maken, een heerlijk zoet kokos drankje dat je  na al het plezier dat je hebt gehad met het gooien van kleuren even je dorst lest.

Deze paar dagen zitten we vol met familie, liefde en plezier. Als je dit jaar Holi viert, zorg er dan voor dat je iemand een knuffel geeft en wens hem of haar een “Happy Holi!”

 

Liefs Dewie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *